Online poradna

Otázka:

Příjem do 20 000 Kč

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jsem student a předloni jsem odevzdával daňové přiznání cca ve výši 70 000, vše zaplacené atd. Letos jsem už ale v tom oboru nepodnikal, živnosťák jsem si pozastavil minulý týden a za loňský rok jsem uvedl na daňovém přiznání 0 (protože skutečně nula byla v daném oboru ve kterém jsem předtím podnikal). Chci se ještě jen zeptat, bylo nějaké rodinné vyrovnání a zůstal mi byt, kde jsem si hodil nájemníka (za hubičku) a výdělek od něj loni nepřekročil 20 000 Kč. A kdesi jsem se už dočetl a na více místech viděl, že živnost kde je čistý zisk do 20 000 Kč ročně, se nemusí uvádět je to tak? Děkuji za odpověď

Odpověď:

1) pronájem bytu není živnost. Živnost je v přiznání § 7; pronájem bytu § 9.

2) pronájem nemovistosti byste nemusel přiznávat, pokud byste neměl jiné příjmy a nepřsáhl by hrubý příjem (před snížením o výdaje) 15 tis. Kč. Avšak pouze v případě, že byste nepodával přiznání. Pokud přiznání podáte, musíte příjem uvést.

3) limit 20 tis. Kč (opět hrubý) jste pravděpodobně viděl u příležitostné činnosti nebo příležitostného pronájmu MOVITÝCH věcí (§ 10); pro živnost a pro nájem nemovitostí nelze použít.

Nic Vám nebrání podat opravné přiznání, kde příjem uvedete. Vzhledem k tomu, že nemáte jiné příjmy, stejně Vám vyjde daň 0 Kč.

Pro jistotu - pokud jste měl příjmy z brigád, závislé činnosti, kde jste podepsal prohlášení nebo příjmy přesáhly 5 tis. kč měsíčně, tak i toto uvádíte do přiznání (§ 6).  pb