Online poradna

Otázka:

Odhlášení od důchodu na 1.1.

Dobrý den, jak je to prosím se slevou na dani pro pracující důchodce. Platí zásada, kdo si přerušil výplatu starobního důchodu na 1.1.2013 máí nárok na přiznání slevy na dani. A má smysl přerušovat výplatu důchodu na 1.1.2014? D K

Odpověď:

Při vybírání daní platí jedna zásada - že se věci neposuzuji podle formálního právního úkonu, ale podle skutečného obsahu. (To se dá v některých případech vysvětlit též jako: pokud se nějáký úkon učinní pouze za účelem snížení daně a nemá žádný jiný důvod, pak lze doměřit daň, jako by nebyl vůbec  učiněn.)

Důchodce, který je 31.12 důchodcem, formálně se 1.1. odhlásí a 2.1. opět přihlásil sice formálně není k 1.1. důchodcem, ale ve skutečnosti důchodcem zůstává. (Nebo též odhlášení od důchodu k 1.1. neučinil z žádného jiného důvodu, pouze za účelem snížení daní a tudíž lze daň doměřit, jako by tento úkon neučinil.)

Možná správci daně nebudou chtít se do těchto sporů pouštět, možná se budou soustředit na vybírání daní jinde a nechají chudáky důchodce na pokoji. Ale možná, že ne a pak jsem já přesvědčen, že jednají v souladu se zákonem.

PS: To se netýká případů, pokud se někdo odhlásí na delší dobu (třeba měsíc a déle), to se netýká případů, kdy se se důchodce kterému vznikne nárok na důchod 1.1. nebo již v prosinci přihlásí až 2.1., to se týká vyloženě těch, kdo se odhlásili na 1 den. pb