Online poradna

Otázka:

DPH - přenesená daň. povinnost

Dobrý den, předně Vám moc děkuji, že existujete :-) A teď si dovolím dotaz - město provedlo stavební úpravy schodů, které neužívá ke své ekonomické činnosti - schody jsou mimo areál úřadu a slouží veřejnosti. Rozumím tomu dobře, že nebude uplatněn režim přenesené daň povinnosti? A ještě jeden dotaz - pokud provádíme opravy ve školách - jak tomu je v tomto případě?: Pokud např. tyto subjekty prodávají obědy i veřejnosti - vztahuje se ekonomická činnost na případné stavební práce pouze v jídelně, nebo se to bere jako celek? Myslím tím - kdyby se prováděla stavební úprava ve třídách, které, na rozdíl od jídelny, nesouvisí s ekonomickou činností, pak by přenesená daň povinnost nebyla, ale kdyby se dělaly stavební úpravy v jídelně, pak ano? Moc děkuji za odpověď H M, MěÚ S

Odpověď:

Dobrý den,

u schodů, které nepoužíváte pro ekonomickou činnost nebude uplatněn režim přenesení daňové povinnosti

Předpokládám, že v jídelně školy, kde probíhá ekonomickou činnost, tuto činnost nerealizujete vy - město, ale vámi zřizený subjekt, který má budovu ve správě. Potom, pokud opravu zajišťujete vy (něsto) nepoužíváte tyto prostory pro vaši ekonomickou činnost a rovněž nebude uplatněn režim přenesení. Jiná situace by byla, kdyby zadavatelem a odběratelem opravy byl škola nebo subjekt, který v ní vaří a prodává obědy.

Naštěstí GFŘ se velmi rozumně vyjádrřilo k případům, kdy sice k pochybení dojde, ale nebude zkrácen státní rozpočet a to, že tyto případy nebude doměřovat. Více zde.