Online poradna

Otázka:

Akcie od obchodního partnera zaměstnavatele

Dobrý den, rád bych požádal o radu v následující situaci Formálně pracuji pro firmu `A`, tato firma má registraci v ČR a platí zde za mne odvody. Firma `A` přeprodává moji práci firmě `B`, která má registraci v USA, v ČR firma `B` vůbec nepůsobí. Plat z firmy `A` mne činí plátcem solidární daně, s firmou `B` nemám pracovní smlouvu a neplatí mi mzdu. Otázka: Firma `B` mi dala svoje akcie v RSU formě, jak bych tento příjem správně měl zdanit? Přirozeně by mne napadlo jako příjem ze zaměstnání, tím pádem ve výsledku danit 23%. Tím, že s firmou `B` nemám pracovní smlouvu se nejedná o příjem ze závislé činnosti a tím pádem budu danit buď dar (15%) nebo kapitálový příjem (15%?). Má některá z uvedených variant `lepší` oporu v zákoně prosím? Děkuji.
Odpověď:

Skutečnost, jak příjem posoudíte, nemá (od roku 2021) žádný vliv na výši daňové sazby. V daňovém přiznání se všechny příjmy sečtou a teprve následně se stanoví sazba.

Jsem přesvědčen, že Vaše posouzení je správné - skutečně se jedná o příjem nabytý v souvislosti s Vaším zaměstnání (i když od jiné osoby než zaměstnavatele, pro kterého práci odvádíte, to v daních nevadí) a tudíž patří do § 6 - příjem ze zaměstnání.

Pokud byste jej posoudil jako dar - příjem dle § 10 - vyjde Vám vaše celková daňová povinnost stejná a tudíž i doplatek stejný.

Vzhledem k tomu asi nebude nikdo zpochybňovat ani jedno z obou řešení.

Rozhodně se nejedená o kapitálový příjem (§ 8) - tím budou až výnosy z akcií - dividendy.

pb