Online poradna

Otázka:

J9dlo na pracovní cestě

Dobrý den, 1) pokud je zaměstnanci na školení poskytnut oběd, který má zaměstnavatel vyfakturován, jak se prosím tento oběd na faktuře zaúčtuje? Celé jako nedaňový náklad a zaměstnanci je kráceno o toto jídlo stravné? 2) A jak se prosím přistupuje k jídlům, které platí zaměstnavatel během porady mimo město výkonu práce. Účtenky se zaúčtují jako nedaňový náklad a krátí se stravné? Nebo stravné si zaměstnanec nenárokuje a zaměstnavatel si může uplatnit 55% z jídla (70% z náhrady 5-12 hod) daňově? Děkuji.
Odpověď:

1) Pokud je oběd nedílnou součástí školení, účtujete oběd na stejný účet jako školení (518) a bude daňově uznatelný. Pokud se jedná o další volitelnou položku, tak 528 a nebude uznatelný. Krátit stravné byste měli v obou případech (přesněji, pokud jste státní organizace musíte krátit, pokud jste soukromá organizace budete muset případně nezkrácenou část zaměstnanci dodanit).

2) jídlo poskytnuté zaměstnancům není daňově uznatelným nákladem (528). Pokud má charakter snídaně, oběda nebo večeře, pak se krátí stejně jako v bodě 1). Na stravné (byť třeba krácené) má zaměstnanec zákonný nárok. Zaměstnavatel si nikdy nemůže uplatnit 55 % z jídla (to se týká pouze stravenek. pb