Online poradna

Otázka:

Práce společníka pro společnost

Dobrý den, založil jsem nové s.r.o. a jsem v něm jediný společník i jednatel. Nejspíš nebudou ani žádní zaměstnanci. Za funkci jednatele nechci pobírat žádnou odměnu. Než se společnost rozjede, myslel jsem, že bych pracoval pro společnost na DPP. Sociální pojištění bych neplatil a zdravotní pojištění bych si platil sám. Čas od času bych si vyplatil podíl na zisku a ten pak zdanil. Je to takhle v pořádku? Děkuji za odpověď
Odpověď:

I když Vám to s největší pravděpodobností projde, aniž by to nějaký úřad zpochybnil, tak to v pořádku není.

DPP je vztah kdy někdo (zaměstnanec) poslouchá a plní příkazy někoho (zaměstnavatele). A vy si (z právního hlediska) nemůžete sám sobě přikazovat co máte udělat a následně se poslechnout a udělat to.

V současné době tvrdí, že takovýto vztah (to DPP) je neplatný, tuším jen Kooperativa při řešení pracovních úrazů, ale je otázkou času, kdy se toho chytnou další (a mohli by Vám doměřit sociální a zdravotní pojištění z vplacené částky a následně i vyšší daně).

Pokud máte vyřešené sociální a zdravotní pojištění jinde, doporučuji si vše rozdělovat v podobě zisku (zdanění je podobné byť o něco dražší).

Pokud nemáte, doporučuji pracovat za částku minimální mzdy (s minimálními odvody) na jednatelskou smlouvu popř. jako "práce společníka pro společnost" (důsledky obou smluv jsou stejné, jako pracovní poměr, jen se neřídí zákoníkem práce).

Kvůli optimalizaci daní přes výplatu cestovních náhrad a různých benefitů je výhodné být jako jednatel odměňován alespoň minimální částkou a částka 2 499 Kč měsíčně je šikovná v tom, že se z ní neodvádí sociální pojištění. pb