Online poradna

Otázka:

Převod auta na úvěr

Firma (s.r.o.) převedla os .automobil na fyzickou osobu jednatele. Auto bylo pořízeno na úvěr (v r.2014), splácí se úvěrové společnosti. Uvěrová společnost auto převedla ( 1/2017) na nového majitele a vystavila i nový splátkový kalendář pro FO. V jaké výši musí s.r.o. zaplatit z toho převodu DPH (když u auta na úvěr těžko zjistí prodejní cenu - auto s úvěrem , myslím, většinou nikdo nekupuje) a nejedná o klasický prodej, firma auto jednateli přenechala, jelikož už dál nemohla hradit splátky. A jak se toto "přenechání" zapíše při podání dan. přiznání k DPH? Děkuji.
Odpověď:

Firma auto jednateli nepřenechala, ale prodala. Jednatel firmě zaplatil tím, že se zavázal za firmu zaplatit zbývající část úvěru, takže cena, je jasně určená nesplacenou částí úvěru a z této částky by se odvíjelo i DPH (směrem dolů), kdyby nebyly spřízněné osoby.

Cenu obvyklou nezjišťujete pro "auto na úvěr", ale pro "auto". Takže by neměl být problém obvyklou cenu určit (bez ohledu na to, že se neplatilo hotově, ale závazkem zaplatit úvěr).

Protože se jedná o spřízněné osoby, pokud cena byla nižší než obvyklá, budete tejně odádět DPH z obvyklé ceny. pb