Online poradna

Otázka:

web

Dobrý den, Chci si založit webovou stránku, která budu lidem poskytovat dané informace. Z prvopočátku nemám v plánu mít z těchto stránek žádný zisk. V případě úspěšnosti stránky zvažuji po čase mít z těchto webových stránek finanční příjmy. Musím mít živnostenský list? Nebo od jaké chvíle si ho musím zřídit, popř. jaký je finanční limit výdělku, kdy živnostenský list nepotřebuji. Předem děkuji za vyřízení.

Odpověď:

Záleží na tom, jaké poradenství chcete poskytovat. Jsou obory, kde není potřeba živnostenský list, ale jiné oprávnění (například poradenství v oblasti finančních investic nebo daňové poradenství a další) a dokážu si představit poradenství, které lze provozovat jako nezávislé povolání, ke kterému není potřeba živnostenský list i když se dělá systematicky a za úplatu.

Obecně živnostenský list potřebujete v okamžiku, kdy služby  poskytujete soustavně a za účelem dosažení zisku. Limitem tedy není skutečnost kolik si vyděláte, resp jestli si vůbec něco vyděláte, ale to, že se soustavně snažíte  si něco vydělat. Do doby kdy si obhájíte, že je to váš koníček, nebo že prioritní je informovanost veřejnosti, nebo poradenství je velmi nesoustavné, živnostenský list nepotřebjete. pb