Online poradna

Otázka:

Promeškání lhůty na žádost o snížení pokuty

Dobrý den. Jsem FO, plátce DPH a poskytuji stavební a montážní práce. Používám přenesení daňové povinnosti. V únoru tohoto roku jsem fakturovala jednomu klientovi, také v tomto režimu. Mám účetní a ta podává souhrnné hlášení. Tam se vyskytly nějaké nejasnosti a FÚ mi v dubnu do datové schránky zaslal výzvu k objasnění. Bohužel tu jsme přehlédli. Takže jsme nereagovali. V dubnu mi vrátili nadměrný odpočet za únor. V květnu přišel platební výměr na 30 000 Kč pokuta. Nevíme jak se to stalo, ale ani toho jsme si nevšimly. Všimly jsme si toho až teď a to díky pracovnici FÚ, která volala. Myslíte, že je nějaká možnost prominutí? Zaráží mě, že ten odpočet FÚ vrátil aniž by chtěli to objasnění. Nikdy jsem neměla žádný problém, vše platím jak mám. Jen toto mi uniklo, doteď nevíme jak. Účetní je starší paní a je z toho hodně na nervy, bere si to za vinu. Já jí samozřejmě neviním, je to moje chyba. Předem děkuji za jakékoli reakce. S tímto nemám zkušenosti.
Odpověď:

Asi jste měla na mysli "kontrolní hlášení" místo "souhrnné hlášení".

Pokuta 30 tis. Kč není za to, že byste udělali nějakou chybu nebo si nárokovali odpočet za únor vyšší, než byste ze zákona měli. Pokuta 30 tis. Kč je pouze za to, že jste si nevšimli v datové schránce výzvy a nezareagovali na ní do 5 dní (byť byste třeba jen oznámili, že máte vše správně).

Přitom se ani nemusíte zlobit na Vašeho správce daně, že je na Vás tak přísný a za takové drobné opomenutí Vám ukládá hned tak vysokou pokutu. On se totiž nemůže rozhodovat, jestli Vám pokutu dá, či nedá a jak vysokou pokutu dá - on jí musí ze zákona v této výši udělit. Takže zlobit se můžete buď na naše zákonodárce, kteří odsouhlasili na návrh Ministerstva Financí takováto ustanovení v zákoně, nebo se můžeme zlobit sami na sebe, že jsme dopustili zvolení takových lidí do parlamentu (teda pokud byla vůbec lepší volba).

Naštěstí pod tlakem veřejnosti je už rok možné požádat  prominutí této pokuty (dříve nebylo možné ani toto), což ale pro Vás asi žádná výhoda nebude. 

Žádost o prominutí je potřeba dát do 3 měsíc od vyměření pokuty (což asi nestíháte).

I kdybyste stíhali bude ještě problém je v tom, že musíte uvést důvod, který "lze s přihlédnutím k okolnostem daného případu ospravedlnit". To znamená, že správce daně vám pokutu odpust nebo sníží ne na základě jeho úvahy, jak moc se mu líbíte, ale je potřeba mít přijatelný důvod, proč jste nezareagovali.

Pokud jste měla opravdu silný důvod, proč jste zprávy "přehlédla" (například vůbec jste nevybírala schránku z důvodů hospitalizace v nemocnici), pak lze:

1) zažádat z uvedeného důvodu o navrácení lhůty pro podání žádosti v předešlý stav (doporučuji se obrátit na daňového poradce)

2) zažádat z uvedeného důvodu o zrušení pokuty.

Pokud jste však do datové schránky chodila a pouze si nepročetla všechny zprávy, pak asi vaši laxnost 3 měsíce neřešit udělenou pokutu přesvědčivě nezdůvodníte.    

pb