Online poradna

Otázka:

DPH a společnost (sdružení bez právní subjektivity)

Dobrý den, od roku 2007 máme nejprve sdružení, nyní společnost. Podnikáme v maloobchodě - prodejna lovecké a rybářské potřeby. Jsme dva společníci. Veškeré doklady jsou na jednoho společníka, který je ve smlouvě uveden, jako zodpovědný za administrativu. Na jeho IČO a DIČ jsou vystavovány veškeré doklady. Na jeho DIČ je posíláno kontrolní hlášení a přiznání DPH. Registrační kód EET, rovněž na tohoto plátce. Druhý společník - přiznání DPH nulové. Daň z příjmu 50/50, jak je uvedeno ve smlouvě. Jak máme postupovat po změně 1.7.2017? V jednom obchodě těžko rozdělit na každého zvlášť. Jedna kasa, atd. Můžeme takto postupovat i nadále. Děkuji za odpověď. T M
Odpověď:

Doplněno 12/2017

Do 31.12.2018 můžete pokračovat jako dosud.

I po 1.1.2019 můžete nakupovat a prodávat jménem jednoho z Vás a ten bude podávat přiznání k DPH ze všech tržeb a uplatňovat odpočet ze všech nákupů. GFŘ k tomu sice vydalo Pokyn, ale ani z něj není úplně jasno, jak postupovat po změně. Jsou dokonce tací, co tvrdí, že Finanční správa chce tímto docílit, aby se podnikatelé nesdružovali do těchto společností (sdružení).

Dle mého přesvědčení lze postupovat tak, že člen nakupující a prodávající, bude v rámci svého přiznání uplatňovat všechny nároky na vstupu a přiznávat všechno DPH na výstupu. Navíc z učiněných nákupů "přefakturuje" (prodá - ale pouze pro účely DPH; z právního hlediska a z hlediska daně z příjmu tento krok nebude účinný) polovinu nakoupených věcí druhému = vystaví jeden souhrnný daňový doklad na polovinu všech plnění, které nakoupil za dané období. A druhý naopak "přefakturuje" (vystaví souhrnný daňový doklad pouze pro účely DPH) prvnímu  na všechny věci, které prvý (svým jménem, ale na společný účet) v daném období prodal.

Tyto dva doklady zahrnou oba dva do svého daňového přiznání a kontrolního hlášení.

Tyto dva doklady budou podkladem pro výpočet obratu druhého člena.

Pro účely výpočtu obratu prvního člena se bude počítat pouze 1/2 nákupu od "cizích" a 1/2 prodeje "cizím".

Přejít na tento jiný způsob můžete kdykoli (od kteréhokoli nového zdaňovacího období pro DPH), ale pokud to bude dřív než 1.1.2019, musíte to oznámit správci daně.

Povinnost EET můžete ponechat tak, jak je doposud. pb